onsdag 16 oktober 2013

Expert på källkritik kommenterar UFO

De svenska historiedagarna avverkades 4 - 6 oktober 2013 i Malmö. Som expert på källkritik och historieundervisning med hjälp av Internet anlitades en föredragare. Hon är historielärare, journalist och har författat några böcker i ämnet. Hennes uppgift i Malmö var att lära historiker och historielärare hur man kan använda Internet i historieundervisningen.

Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm kontaktade experten på källkritik. Hon säger ironiskt att UFOn finns, men vanliga människor ser inte dem.

Thomas Nordholm erbjuder experten att se en dokumentär om en skolklass i Westall och deras lärare som sett ett UFO. Experten säger direkt att den måste vara fejkad, exempelvis genom att de medverkande kan vara statister. Thomas Nordholm säger att de som är med på klassfotot ser likadana ut som de medverkande vuxna som intervjuas år senare. Experten vill då ha länken till dokumentären. Hon får den. När Nordholm återkommer till experten efter en månad säger hon att hon fått länken. Först vägrar experten svara på om hon sett dokumentären eller inte. Därefter säger hon att hon inte haft tid att se den. Expertens tredje svar är att hon inte sett dokumentären utan bara bett Nordholm att skicka den för att bli av med honom. Experten säger att Nordholm troligen sett en väldigt övertygande film på Internet med statister som skådespelade och därför trott på den.

Vid första tillfället berättade Nordholm för experten att belgiska flygvapnet officiellt gått ut med att UFOn siktats över Belgien runt 1990. Experten säger direkt att det har hon inte hört. Nordholm säger att det stod i tidningarna, även i Sverige när det inträffade. Experten svarar att det har hon aldrig läst. Experten påstår att belgiska myndigheter aldrig officiellt erkänt UFOn, trots att hon inte satt sig in i händelsen eller läst eller hört om den. Nordholm säger att experten kan googla det. När Nordholm återkommer till experten efter en månad säger experten att hon försökt att googla på UFO och Belgien, men inte fått en enda träff.

Antagligen ljuger experten igen, för så här ser det ut när Thomas Nordholm googlar UFO Belgien:
https://www.google.se/#psj=1&q=UFO+Belgien

Thomas Nordholm berättar vidare för experten att UFO siktades utanför Los Angeles mitt under Andra världskriget 1942 så att larmet gick. Experten säger att det tror hon inte på. Hon uppmanas förklara varför hon inte tror på det. Experten svarar inte och har därför ingen förklaring till att avfärda händelsen.

Så här ser Googles träff ut för UFO Los Angeles 1942:
https://www.google.se/#psj=1&q=UFO+Los+Angeles+1942

Experten säger till Nordholm att han inte får lov att berätta för någon vad hon sagt. Han får inte heller lov att berätta det ens om han helt utelämnar eller anonymiserar hennes namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.